“ELEKTRİK HER ZAMAN ÖLDÜRÜCÜ DEĞİL”
Kara, elektrik akımının her zaman öldürücü olmadığını ifade ederek, elektrik şokunun kas spazmlarına, nefes darlığına, ani şoklara, ciddi yanmaları, şuur kaybına da neden olabileceğini söyledi. Şok anında vücut üzerinden geçen akımla vücut sıcaklığı çok artacağını belirten Kara, “Bu durum akım miktarı, akımın vücuttan geçtiği süre ve yola bağladır. Yanmalar akım yolu boyunca ve akımın vücuda girdiği ve çıktığı noktalarda meydana gelir. Başın üst kısmından alt kısmına akım geçmesi, nefes almayı kontrol eden beyin ile istenmeyen bir girişim yapabilir” dedi.
ÖNLEMLER
Güç hatlarında çalışanların yalıtkan botlar, sert şapkalar, plastik eldivenler ve özel yalıtımlı aletler kullanması gerektiğini ifade eden Kara, şöyle devam etti: “Akım taşıyan iletkenlere kazara temas ederek kısa devrelere sebep olabilecek araçların kullanımına özen gösterilmeli. Elektriğin en kolay şekilde akacağı yol, toprağa doğrudur ve elektronlar daima toprağa en kısa yoldan ulaşmaya çalışırlar. Su ve metaller elektriğin en iyi iletildiği malzemelerden birkaçıdır. Vücudunun herhangi bir yeri ile elektrik iletkenine temas halinde olan bir kişi, toprağa veya suya aynı anda temas edecek olursa, vücut, elektrik için çok ideal bir iletim yolu haline gelir. Böyle bir durumda elektrik, vücut üzerinden toprağa akacaktır. Bu sebeple tüm elektrikli ev aletlerini sudan uzak tutmak çok önemlidir. Elektrikli bir cihaza dokunurken ellerin ıslak olmadığından emin olunmalıdır.”
Doç. Dr. Kara, laboratuvar yangınlarının çoğunun elektrik kıvılcımlarından kaynaklandığını, elektrik yangını sırasında su kullanılmaması gerektiğini de söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder