21 Aralık 2011 Çarşamba

yediemin nedir

ediemin (Yeddiemin) Nedir, Yediemin (Yeddiemin) Ne Anlama Geliyor, Yediemin (Yeddiemin) Ne Demek

Yediemin kimdir?

Hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye yediemin-güvenilir kişi deniliyor.

Yedieminlik ceza hukukunda ve çoğunluklada özel hukukun bir dalı olan medeni usul ve icra iflas hukukunda yer alan, HUMK m.101/1 ve İİK m.88, m.363’te bahsi geçen bir kavramdır. Yediemin kelimesi Osmanlıca yed kökünden gelmektedir. Bu bakımdan Osmanlıca ifadesi yed’i emindir.

Yed kelimesi; el, yardım, kuvvet, kudret, vasıta anlamlarını taşımaktadır. Buna benzer manada HUMK’ta da ifade edildiği gibi ‘yediadl’ ifadesi de yedieminlik kavramının eş anlamlısı olarak kanunda yeralmaktadır1

Yediemin kavramı hukuk terminolojisinde uyuşmazlık konusu olan şeyin saklanması, muhafazası için kendisine mal bırakılan kişi anlamına gelmektedir3. Özellikle medeni usul hukukunda, hukuki bir uyuşmazlıkta uyuşmazlığa konu olan malın uyuşmazlığın sonucuna veya daha kısa bir süreye kadar güvenilen bir kimseye muhafaza amacıyla bırakılmasında yedieminlik kurumundan yararlanılmaktadır

Kanundaki istisna haller dışında; yedieminlik kurumu esas olarak yediemin olarak malı veya işletmeyi muhafaza edip saklayacak, işletecek kimse ile ondan bu işi yapmasını isteyen kimse arasında, irade uyuşmasına ve güvene dayalı bir sözleşmeyle oluşur5. Taraflar arasında kurulan bu sözleşme BK m.463’te düzenlenen vedia sözleşmesinin bir türü olan yedieminlik sözleşmesidir

Nasıl Yediemin Olunur?

Yediemin olmak için bir okul mezunu olmak yada bir makamdan ruhsat , lisans gibi belge almak gerekmemektedir. Yediemini tayin edecek olan icra müdürlüğü, trafik şube müdürlüğü, mahkeme yada kişinin yazılı yahut sözlü bir oluru kafi gelmektedir. Kişinin bir dosya yada anlaşmazlık çözülene kadar bir defa yediemin olması , sonrasında her yediemin ihtiyacı olduğunda yediemin tayin edilip her seferinde kendisine iş verileceği anlamına gelmez.

Birçok yerde yediemin aranıp bulunamazken bir o kadar yerdede yediemin olmak istenipte olunamaz.

Yedieminin Sorumluluğu

Yediemin kendisine teslim edilen menkulu teslim aldığı nitelikleri ile istenildiğinde teslim etmek ile yükümlüdür. Teslim etmediği taktirde muhafaza görevini kötüye kullanma (yedieminliği suistimal) suçu işlemiş olur

Yediemin Ücreti

Yediemin ücreti hesaplamasında sürekli çatışmalar olmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde özel yedieminler için bir standart bulunmamaktadır. Bu sebepten yediemin ücreti hesaplanmasıda yeryer değişiklikler göstermektedir. Kimi yerlerde özel sözleşme ile , kimi yerlerde Bakanlık tarifesine göre hesaplanmakta. En fazla sorun karşılaşılan kesimde iş ile doğru orantılı olarak icra müdürlüklerinde olmaktadır. Malumunuz haciz işlemleri oldukça fazla.

Bu konuda anlaşmazlık sonucu mahkemeler görülmüş, yargıtaya başvurulmuş ve akabinde menfi ve müspet kararlar çıkmıştır. Önemli olan böyle bir durumda lehimize karar alabilmek için ne yapmamız gerektiğidir ki bu hizmetide biz yedieminlere danışmanlık yaparak vermekteyiz.

Adalet Bakanlığının kendi bünyesindeki depo ve garajları için yayınlamış olduğu ücret tarifesi bulunmaktadır. Fakat biz özel yedieminlerin vergi, depo kirası, işçi masrafları vs. giderlerimiz mevcuttur. Bizim görüşümüze göre özel yedieminlere Bakanlığın tarifesinin uygulanması hakkaniyete aykırıdır.

Aynı şekilde yediemin otoparklarında da sorunlar mevcuttur. Yedieminlik sıfatı bulunmayan bu yüzden bizler kadar sorumluluk taşımayan otopark işletmelerinin günlük , haftalık , aylık ücretleri biz yedieminlere uygulanmak istenilen Bakanlığın tarifesine nazaran 2 - 3 kat fazladır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder