31 Aralık 2011 Cumartesi

dua etmenin belli bir zamanı

dua etmenin belli bir zamanı

Allah'a nasıl dua edilir?
Duanın belli bir yeri, zamanı ya da şekli var mıdır?

Allah'a dua etmenin belli bir yeri, şekli veya zamanı yoktur. Allah bize şah damarımızdan daha yakındır ve her aklımızdan geçeni, her düşündüğümüzü, bilinçaltımızı, herşeyimizi bilir ve görür. Bu nedenle her an, yolda yürürken, bir iş üzerindeyken, yemek yerken, otururken, ayaktayken- Allah'a dua ile yönelebilir, O'ndan yardım isteyebiliriz. Allah dua eden kişinin tavrının nasıl olması gerektiğini ise Kuran'da şöyle bildirmektedir: "Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin..." (Araf Suresi, 55) Asıl önemli olan, duanın, sadece Allah'a yönelerek edilmesi ve içten olmasıdır.
Allah her duayı kabul eder mi?

Allah Kendisine seslenen herkesin çağrısını duyar ve karşılık verir. Bu gerçeği, "Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm…" ayetiyle haber vermiştir. (Bakara Suresi, 186)

Allah Kuran'da "sıkıntı ve ihtiyaç içinde" Kendisine dua edenin duasını kabul edeceğini bildirir. Bu, bir insanın dua ettiği şeyi içtenlikle, samimi olarak istediğinin bir göstergesidir.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki insanlar her zaman kendileri için hayırlı ve güzel olanı tespit edemeyebilirler. Bizim kendimiz için hayır sandığımız şey bizim için hayır olmayabilir. Allah bizim bilmediklerimizi bildiği, herşeyi kontrolü altında tuttuğu için, bazen böyle duaları kabul etmeyip, zamanı geldiğinde daha hayırlısını bize verebilir. Ayrıca insan aceleci yaratılmıştır ve bazen istediklerinin hemen gerçekleşmesi konusunda da aceleci davranır. Ancak Allah duaya vereceği karşılığı erteleyebilir. Her durumda insan güzel bir sabırla sabretmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder